RSS

Godspell

30 okt

A darab cí­me Godspell. Ennek a szónak több jelentése van. Például evangélium, isten igéje és í­gy tovább.

Godspell

Ezen túl létezik egy zenei stí­lus, amelyben az éneklést godspellnek nevezik. Nem más ez, mint a fekete bőrűek  által énekelt vallási jellegű dal.

A darab ősbemutatója 1971-ben volt.
Magyarországon hanglemezen vált ismertté a mű zenéje.
A zeneszerzőt, Stephen Schwartzot, ez a musical tette világhí­rűvé.

A műben és az előadásban a dramaturgia lényege a csoportos jelleg. Téma a Máté-evangéliuma. Már az előadást indí­tó groteszk, gúnyos ének összekapcsolódik a filozófiával: jelzésszerűen felvonul a világtörténelem csaknem valamennyi ideológiája. A ma felnövekvő embereket í­gy, vagy úgy megérintik a filozófiai áramlatok, melyek hol ellentmondanak, hol felelnek egymásnak.

Irodalmi értelemben ez nem dráma. A Máté-evangélium idézeteire pül a mű. A közösség, a darab résztvevői – akik sokféle szerepet játszanak – a bohóc, a naiv ember szemével ismerik meg Jézus tanait. Jézusnak először őket kell meggyőznie igazáról. Ez sok játékkal, rögtönzéssel történik. De végül a játéknak, a tréfának vége van, el kell vállalni a Golgotát. – A darabban felnő egy új nemzedék, amelyik hisz. Nem akarjuk ezt leszűkí­teni a katolicizmusra. Nem is szabad. Itt az erkölcsi normatí­vák a fontosak.

Angolul:  
Magyarul:
 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. október 30. vasárnap hüvelyk Musicalek

 

Címkék: , , ,

Hozzászólás